"Ik krijg ook van mijn omgeving terug dat ik rustiger ben, aanweziger"

Babette van Dinten close up

Babette van Dinten is 30 jaar en woont samen in Amsterdam. Tot begin 2021 werkte ze bij Accenture als Technology Strategy Consultant, daarna stapte ze over naar het OLVG en ging daar aan de slag als strategisch zorgverkoper. In augustus 2020 volgde ze het Rebel Leadership programma.

Voor mij is het belangrijk dat mensen kunnen zijn wie ze willen zijn. Het lijkt me heel naar als dat niet kan, dan ben je altijd met jezelf in conflict. De mogelijkheden voor die eigenheid faciliteer je volgens mij door ruimte te bieden, door te zorgen dat mensen kunnen groeien, leren, dóén; niet door te fixen maar door te ondersteunen. Tijdens het Rebel-programma ben ik ermee bezig geweest hoe ik me daar bewuster van kon zijn.

Al langere tijd, ook tijdens mijn werk bij Accenture, trok de zorg me al aan. Op een gegeven moment ben ik gewoon gaan googelen en toen ik deze functie bij het OLVG zag dacht ik echt: ‘Wow! Bestaat dat?’. In mijn huidige rol zie ik direct de impact van wat we doen. Dat voelt heel waardevol en past bij mijn zorgzame en behulpzame natuur. Maar voorheen kon ik doorslaan in mijn behulpzaamheid: ik wilde overal van op de hoogte zijn, overal inspringen, nog voordat er om hulp gevraagd werd. Terwijl voor een ander bepalen dat-ie hulp nodig heeft helemaal niet behulpzaam is. Daardoor bood ik niet de ruimte voor de eigenheid die ik zo belangrijk vind.

Dat wrong. Ik wilde dat er iets veranderde en realiseerde me dat als ik wilde weten wie ik bén als leider en wie ik wíl zijn, ik me bewuster moest worden van hoe ik me opstel. Voor ik me aanmeldde bij Rebel heb ik een uitgebreide intake gehad, over waar ik stond en of het programma daarbij paste. Door deze persoonlijke aanpak maken ze je erg bewust van wat ze van je vragen. Het is ook meteen een goed voorbeeld van hoe scherp ze naar het individu kijken: wat heeft die op dít moment nodig. Daarom sprong het programma er voor mij echt uit.

Silent walk in Samaya by Rebel participant

Bij aanvang van Rebel was ik me dus erg bewust van waar ik aan begon, maar ‘bewust onbekwaam’, om in de terminologie te blijven. Om bekwaam te worden moest ik míj nu eens laten helpen. Door Arnout en Lian Ka, de coaches van Rebel, die tijdens het programma een perfecte puzzel waren en me telkens heel scherp precies de juiste vragen stelden. En door de groep. Ik had hun en wat mensen uit mijn omgeving gevraagd me erop te wijzen als ik iets deed waarbij ik mezelf bijvoorbeeld klein maakte. Hun eerlijkheid was soms pittig en hard, maar zette me wel aan het denken. Door aandacht te hebben voor zowel mijn handelingen als mijn interne proces merk ik nu beter wat iets bij mij losmaakt en hoe een ander daarop reageert. Voorheen deed ik soms dingen met een glimlach maar een negatief gevoel, nu ben ik me veel bewuster van wat er bij mij gebeurt. Daardoor kan ik er zelf ook op reflecteren en dat biedt de mogelijkheid om later het gesprek aan te gaan. Dat creëert gelijkwaardigheid en vertrouwen.

De vertrouwensband die er was tijdens het programma vond ik heel indrukwekkend. Iedereen wist: mijn verhaal blijft in deze groep. We werden onderdeel van elkaars groeipad en konden elkaar helpen juist door onze verschillen en uiteenlopende ervaringen. Ik heb daardoor echt geleerd dat iedereen een eigen verhaal heeft. Ik hoef de redenen voor iemands gedrag niet te kennen, maar het is goed om me te realiseren dat er misschien meer speelt dan ik weet. Het is aan mij om daar alert op te zijn – zónder dat ik direct hoef te helpen. Maar ik weet nu wel dat ik het kan aangeven: Hé, je kunt altijd bij mij aankloppen en ik zal geen oordeel over je vellen. Zo kan ik ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen zijn, en dat ze de ruimte hebben om te groeien en te falen. En dan kan ik écht helpen, door te ondersteunen.

Voor dat ondersteunen is rust nodig en het Rebel-programma heeft mij geholpen om die rust in mezelf te vinden. Voorheen was ik soms te veel bezig met het gezellig te maken, nu durf ik erop te vertrouwen dat mensen weten wie ik ben en waar ik voor sta, ook als ik serieus ben. Ik krijg ook van mijn omgeving terug dat ik rustiger ben, aanweziger. En zo voelt het ook: ik ga meer de verbinding aan, luister naar mijn gevoel, ratio en intuïtie. Die bewustwording heeft me nog meer zelfvertrouwen gegeven. Wie ik wilde zijn en wie ik was, lagen eigenlijk al dicht bij elkaar, maar door het zetje van Rebel kan ik anderen ook dat vertrouwen geven.

Previous
Previous

"Altijd maar vooruit kijken en te weinig genieten van de reis, dat begon me in de weg te staan"​

Next
Next

"Ik weet nu dat ik kan luisteren naar zowel mijn hoofd als naar mijn gevoel en dat ik daar iets uit kan halen"​