"Er is niet alleen sprake van groei en professionalisering in het bedrijf, maar ook in het leidinggeven."​

Babette Huberts close up

Babette Huberts is 35 jaar en woont in Amsterdam. Ze is vier jaar geleden begonnen als legal counsel bij wat tegenwoordig Budget Thuis heet. Inmiddels is ze manager van het Legal team en sinds juni 2020 ook manager van het hr-Team. In oktober 2020 startte ze met de andere managers van Budget Thuis met het leiderschapsprogramma van Rebel.

Het dynamische en energieke van Budget Thuis past heel erg bij mij; ik ben snel en gedreven en als je me op een taak zet zorg ik dat die slaagt. Maar, en ik aarzel een beetje om dit te zeggen, soms ben ik ook een soort raket en dat kan een valkuil zijn. Dan ben ik zo gericht op het resultaat dat ik de route ernaartoe vergeet. Hier wilde ik dan ook mee bezig: rust inbouwen, af en toe een pas op de plaats maken en teruggaan naar waar het om gaat. Want een goede leider is voor mij iemand die kijkt wat iedereen persoonlijk nodig heeft zodat de dynamiek in de groep het beste kan zijn. Die voor ogen houdt wáár je heen wilt, maar ook onthoudt wáárom en met wíé. Die mensen ziet, blijft uitdagen maar ook weet wanneer het tijd is voor een adempauze.

Samaya garden and silent walk

In coronatijd werd ik manager van een nieuw hr-team, we ontmoetten elkaar dus alleen digitaal. Alleen past dat helemaal niet bij de connectie die ik altijd zoek, daarom ging ik langs voor een wandeling en een kop koffie, om te kijken wat er speelt. Die verbinding maken; daar ben ik goed in en het werkt voor mijn teams. Maar soms ben ik te veel gericht op die anderen, op de buitenwereld en de actie. En dan kan ik vergeten wat mijn eigen waarden zijn. Dat we ook als ik gewoon bén niets zouden verliezen aan groepsdynamiek was voor mij echt een eyeopener. Die realisatie kwam niet zomaar: de maanden van het Rebel-programma is me echt een spiegel voorgehouden. Ik moest ineens bezig met mijn éígen waarden, met het idee: dit ben ik en dat mag ik ook zijn. Zeker het introspectiegedeelte maakte daardoor veel bij me los. Door nu meer bij mijn waarden te blijven ben ik rustiger geworden in mijn leidinggeven. Dat is echt heel fijn. Het programmaonderdeel waarin werd verteld over leiderschapsstijlen en teamfases vond ik daarom ook interessant. Met name het idee dat het soms nódig is om door een bepaalde fase heen te gaan voordat je bij een andere komt en dat je dus in elke fase, ook de moeilijke, kan groeien met je team. Zolang je maar óók in de ‘stormingfase’ de tijd neemt om te kijken wat er gebeurt. 

Ik denk dat je altijd meer kunt leren, en je daardoor ontwikkelt. Daarom volgden we het programma met de hele ‘managementgroep’, zoals wij het noemen. Budget Thuis is een jong bedrijf, de gemiddelde leeftijd is 29, en we groeien snel. Daardoor zijn we dynamisch, maar dat betekent ook dat sommige werknemers meegroeien en zo op hun eerste leidinggevende rol terechtkomen. Omdat het Rebel-programma zowel ingaat op groepsdynamiek als op de persoonlijke ontwikkeling van leidinggevenden, paste het goed bij de professionaliseringsslag waarmee we bezig zijn. Er werd echt bij mensen afzonderlijk iets teweeggebracht. Dat kwam doordat we soms uit onze comfortzone werden geduwd, en door de holistische opzet werden ook collega’s die bijvoorbeeld moeite hadden zich open te stellen, meegenomen. Er was voor iedereen de ruimte om bezig te zijn met de eigen focuspunten. Sowieso was het grappig om alle reacties te zien. We hebben het nog steeds weleens over een oefening, iets uit de tai chi of qi gong of zo’n soort sport, waarbij we met onze armen moesten zwaaien en toen op onze nieren moesten slaan. Iedereen dacht: wat is dit?? Dit soort oefeningen en gezamenlijke uitdagingen en het delen van persoonlijke dingen, creëerde een mooie dynamiek die nu nog doorwerkt in de organisatie. Daardoor is er niet alleen sprake van groei en professionalisering als bedrijf, maar groeien we ook in het leidinggeven.

close up van Babette Huberts van Budget Thuis

Ik sta nu af toe stil, ga niet altijd maar door, maar neem de tijd om te luisteren en hoef niet meteen een antwoord klaar te hebben. Dat geeft lucht, daardoor kunnen nieuwe ideeën ontstaan en is er ruimte om te reflecteren met mijn team. In de individuele coaching heb ik onderzocht waar ik voor sta en dat neem ik nu als leidraad bij het leiding geven. Voor die groei was tijd voor nodig, en die was er ook. Dat was heel prettig. Arnout en Lian Ka boden iedereen alle mogelijkheden om rustig uit te zoeken wat werkte. Daarin onderscheiden ze zich echt. Volgens mij is dit programma daarom voor iedereen een goed idee. En ik ben gewoon heel blij dat ik het heb gevolgd.

Previous
Previous

"Ik weet nu dat ik kan luisteren naar zowel mijn hoofd als naar mijn gevoel en dat ik daar iets uit kan halen"​

Next
Next

"Ik ken mezelf nu echt veel beter"​