"Introspectie was nodig om mijn blik te verruimen, en ik heb nu een concreet lijstje waar ik mee aan de slag kan"

Linda Schellekens leiderschap

Linda Schellekens is 34 en woont in Nijmegen met Jelle en haar zoontje Daan. Na haar studie kwam ze door een gelukkig toeval bij Jumbo terecht. Daar werkt ze nu op het hoofdkantoor als category manager. Vanuit de ambitie door te groeien naar een meer strategische functie waar ze meer mensen zou aansturen, kwam ze bij Rebel terecht.

-----

Resultaten moeten nooit ten koste gaan van mensen, dat vind ik heel sterk. Toch kon ik vrij hard zijn in mijn oordeel. Ik ben energiek en doelgericht, en in mijn snelheid en enthousiasme ben ik soms té recht door zee. Dan sta ik niet voldoende stil bij anderen. Als ik grotere teams aan wilde sturen, moest daar wat in veranderen. Daarom wilde ik tijdens het Rebel Programma onder andere werken aan mijn communicatieve vaardigheden.

Al snel leerde ik dat dat neerkwam op onderzoeken hoe ik zelf in elkaar zit. Om verder te komen en goed met anderen samen te werken, moet je jezelf kunnen duiden. Voor mij was het goed dat ik werd gedwongen tot die introspectie. Hoe vaak ga je daar nou voor zitten? Ik kom uit een tuindersgezin; hard werken stond bij ons thuis centraal. Dat heeft me heel veel gebracht, maar zorgt ook voor een focus die niet iedereen heeft. Door mijn coachingssessies met Floor zag ik in dat ik best competitief ben en dat ook doorvoer naar anderen. Als sommigen tijdens het programma zeiden: ‘Mijn kernwaarde is plezier in mijn werk’, dacht ik: Nou, bij mij staat het resultaat voorop. Voorheen hing ik daar dan snel een goed of slecht-oordeel aan, nu ben ik milder en kan ik het meer nuanceren.

Door die nadruk op introspectie in combinatie met het groepscontact, springt Rebel er voor mij uit als leiderschapsprogramma. De gesprekken met elkaar en de onderlinge dynamiek zorgden echt voor een verruiming van mijn blik. Ik denk dat je anders snel in je eigen tunnel van wat wel of niet goed is, blijft zitten. De oefeningen waarbij we elkaar aan het einde van de sessies feedback gaven, vond ik dan ook heel leuk. De post-its met wensen bijvoorbeeld. Ik kreeg een aantal keer ‘probeer de lol erin te houden’. Dat creëerde bij mij het bewustzijn dat ik soms te veel gefocust was op het beste eruit halen.

Linda Schellekens in gesprek met Gerjen van den Dool over leiderschap

Interessant is dat ik tijdens het programma ook van verschillende kanten meekreeg dat ik rust uitstraalde. Niet iets wat bij Jumbo vaak over mij gezegd wordt, eerder het tegenovergestelde. In een werksfeer waarin presteren voorop staat, neem ik kennelijk toch een bepaalde rol aan. Maar in een setting waarin ik niets hoef van mezelf, heb ik blijkbaar ook een andere Linda in me. Het kan denk ik heel interessant zijn als ik die versie ook in het Jumbo-huis wat naar voren weet te halen. Ook voor mezelf.

Ik ben al wel aan werk om die rust ook bij mijn communicatie in te brengen. Als mijn hoofd weer lekker aan het spinnen is, doe ik ademhalingsoefeningen om mezelf wat rustiger te krijgen. Daardoor voel ik mezelf ook beter aan. Ik heb de neiging alles vanuit mijn hoofd, de ratio, te benaderen, maar connectie maken doe je via je gevoel. Doordat ik mezelf beter kan duiden en mijn eigen tekortkomingen zie, lukt het me nu beter om zonder oordeel te kijken naar wat anderen doen. Ik schat ze op waarde en ga rustig het gesprek aan. Daardoor kan ik dichter bij anderen komen en is er meer ruimte voor connectie. Ik wil ze echt leren kennen, niet alleen maar vragen wat ze de vorige avond hebben gegeten. Maar het werkt ook andersom: ik deel meer over wat ik meemaak, zowel over mijn thuissituatie als hoe ik dingen ervaar. Waar ik voorheen misschien in mijn eentje was gaan zitten balen, geef ik het nu terug als iets niet goed voelt.

Linda Schellekens van Jumbo rebel leiderschap

Dat moet ook wel om de taken te vervullen die een goede leider volgens mij heeft: zowel de menselijke maat in de gaten houden als zorgen dat de bedrijfskundige doelstellingen worden gehaald. Ik wil een open setting creëren waar iedereen zich prettig in voelt. Dat past bij mijn persoonlijkheid – ik zorg goed voor de mensen in mijn directe omgeving -, maar botste soms met mijn neiging zo hard te werken dat ik alleen het resultaat nog zag.

Rebel heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik aan introspectie ging doen, maar ik sloot het programma ook echt af met concrete output. Het is heel fijn om gewoon een lijstje te hebben met dingen waar je mee aan de slag kan, een toolbox om de komende tijd te gebruiken en mijn doelstellingen nog dichterbij te brengen.

Previous
Previous

“We hebben echt iedereen naar een hoger plan getild en iets bereikt wat structureel is”

Next
Next

"Ik focus op rust en gevoel en laat het meer vanuit mijn hart komen. En dat heeft al bewezen effect gehad."​