'Er zijn voor mij echt nieuwe deuren geopend'​

Matthijs Agricola conversation with Claartje Kruijff

"Ik ben Matthijs Agricola, 32 jaar en ik woon in Amsterdam. Mijn achtergrond is in de Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Een hele uitdagende studie, waarbij het om resultaat draait. Hoewel alweer een tijdje geleden past het uitdagende karakter nog steeds wel goed bij mij. Naast uitdaging speelt humor ook een grote rol in mijn leven, en ik zou mezelf verder een creatief en enthousiast persoon noemen. In mijn huidige rol als Market & Strategy manager Europa bij Versum werk ik met veel verschillende mensen, generaties en culturen samen. De veeleisende en complexe aard van onze industrie vereist ook veel gezamenlijkheid over verschillende disciplines heen. We zijn alleen succesvol als we samenwerken als een echt team en zijn afhankelijk van elkaar. Het bespreken en aanvoelen van wat belangrijk is voor de ander is dan cruciaal.

Matthijs Agricola conversation on Leadership styles with Caroline Massart

Het verder ontwikkelen van mijn soft skills zie ik als dé manier om meer impact te maken. Mijn werk verschuift steeds meer van zelf inhoudelijk dingen doen, naar het helpen van teams om inhoudelijk dingen te kunnen doen. De mensen om je heen goed begrijpen en kunnen inspireren is cruciaal als je in grotere teams gaat werken. Zelfstandig werken aan die vaardigheden is lastig. Je hebt een spiegel nodig; hoe kom je over, wat vinden anderen van je manier van communiceren? Vandaar dat ik mezelf voorgenomen heb om elke 1 a 2 jaar trainingen te doen rondom het verbeteren van soft skills.

Wat me aansprak bij Rebel Leadership is dat het voor mijn gevoel dieper ging dan andere trainingen. Ik geloof dat leiderschap bij jezelf begint, wat is belangrijk voor jou, en vanuit welke waarden kijk je naar de wereld. Daarnaast voelde het persoonlijk; aangepast op jouw behoeftes vanwege de combinatie met individuele coaching. Dat bleek ook te kloppen; er was veel tijd om te focussen op wat voor jou belangrijk is. Het programma heeft in onze groep voor iedereen iets anders gebracht.

Matthijs Agricola gaat freediven

Voor mij waren de hoogtepunten uit de training de individuele coaching van Lian Ka & Arnout, de combinatie van fysiek & mentaal en de diversiteit & connectie met de groep. Naast dat de coaching de ruimte geeft om op je eigen specifieke ontwikkelgebieden te focussen, kwamen daar voor mij diepe, nieuwe inzichten uit. Lian Ka heeft het vermogen om hele rake observaties te doen op persoonlijk vlak, die later de basis bleken te zijn voor het verder ontwikkelen van mijn leiderschapsstijl. Daar werden voor mij echt nieuwe deuren geopend. De opbouw van het programma zorgde ervoor dat ik die inzichten kon laten landen, en daarna er verder op kon bouwen.

Het fysieke element vond ik heel krachtig. De oefeningen die we deden waren er vooral op gericht om ratio en lichaam aan elkaar te koppelen. Het is interessant om te voelen wat deze verschillende technieken met je bewustzijn en aanwezigheid kunnen doen.

Wat ik niet verwacht had is dat de waarde van de groep zo groot zou zijn. Er werd vanaf het eerste moment veel openheid gecreëerd. Dat zorgde ervoor dat iedereen hun drijfveren op een authentieke manier kon delen, wat voor mij erg belangrijk is. De diversiteit aan mensen leverde mooie gesprekken en inzichten op. Allemaal waren het mensen op vergelijkbare posities, alleen met totaal verschillende achtergrond en aanpak. Het begrijpen van hun drijfveren, en ook te horen hoe mensen naar jou kijken was super waardevol. Daarnaast is het een goede reflectie van de verscheidenheid aan mensen binnen mijn eigen organisatie.

Matthijs Agricola silent walk at Samaya

In het Rebel Leadership programma heb ik een aantal diepe inzichten over mezelf gekregen waar ik weer mee verder kan. Ik heb een aantal nieuwe tools opgedaan voor mijn ‘inspiratie palet’, nieuwe manieren om connectie te maken met mensen. Tot slot een aantal praktische tips voor mijn case waarmee ik direct impact kan maken. Al met al heeft dit me echt weer een stuk verder gebracht; en durf ik wel te stellen dat dit het beste soft skills programma is die ik tot nu toe heb gevolgd. Een echte aanrader!

Previous
Previous

"Ik ken mezelf nu echt veel beter"​